Întrebări frecvente despre îngrijirea dinţilor

 

Respiraţie urât mirositoare

Care sunt cauzele respiraţiei urât mirositoare?

Respiraţia urât mirositoare este o problema foarte frecventă, iar cauzele sunt multiple. De obicei este cauzată de gazele eliberate de către bacteriile de pe suprafaţa dinţilor, gingiilor şi a limbii, de asemenea resturi alimentare rămase între dinţi şi pe suprafaţa limbii contribuie la mirosul neplăcut. Deci, este foarte important să vă spălati pe dinţi regulat şi corect. Acest lucru vă ajută la menţinerea unei respiraţii proaspete.

Bacteriile de pe dinţi şi gingii (denumite “placă”) duc la îmbolnăvirea gingiilor şi apariţia cariilor. Unul dintre semnele de avertizare are bolii parodontale poate fi respiraţia urât mirositoare sau prezenţa permanentă a unui gust neplăcut în gură.

Echipa noastră de profesionişti poate detecta şi trata aceste probleme. Tratamentul este cu atât mai eficace, cu cât problema este descoperită mai devreme.

 

Care sunt alte cauze ale respiraţiei urât mirositoare?

Respiraţia urât mirositoare poate fi, de asemenea, cauzată de unele probleme medicale. “Gura uscată” (xerostomia) este o boala în care gura produce foarte puţină salivă. Acest lucru duce la acumularea de bacterii în gură producând o respiraţie urât mirositoare.

Uscăciunea gurii poate fi cauzată de anumite medicamente, de probleme ale glandelor salivare sau chiar de respiraţie orală predominantă.

Dacă suferiţi de xerostomie echipa noastră este capabilă de a vă recomanda sau prescrie produse cu salivă artificială sau să sugereze alte moduri de a face faţă problemei. 

 

Ce alte afecţiuni medicale produc respiraţie urât mirositoare?

Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată de infecţii în gât, nas sau plămâni, sinuzită, bronsită, diabet sau probleme hepatice sau renale.

În cazul în care medicul dentist constată că respiraţia urât mirositoare nu este cauzată de o problema dentară, el poate iniţia demersurile unei investigaţii, în colaborare cu un alt specialist, pentru a afla cauza.

 

Poate fumatul cauza respiraţie urât mirositoare?

Da! Tutunul provoacă propriul tip de respiraţie urât mirositoare. Singurul răspuns în acest caz este renunţatul la fumat. Pe langă respiraţia urât mirositoare, fumatul duce la pătarea dinţilor, pierderea sensibilităţii gustului şi irită gingiile. Fumătorii sunt mai susceptibili de a suferii de gingivită, iar riscul de a dezvolta cancer oral este mult mai mare. 

Adresati-vă medicului dentist pentru ajutor şi sfaturi pentru a renunţa la fumat.

 

Cum poate ajuta dentistul meu?

Dacă aveţi o respiraţie urât mirositoare, va trebui să incepeţi o rutină pentru păstrarea gurii curată. Controalele regulate permit dentistului să găsească locurile unde placa nu este curăţată corespunzator, acesta va fi în măsură să cureţe toate aceste zone care sunt dificil de curăţat acasă. Medicul dentist poate, de asemenea, a vă arata cea mai bună tehnică de a vă curaţa dinţii şi gingiile şi să vă arate locurile care necesită atenţie suplimentară.

 

Pot prevenii respiraţia urât mirositoare?

Pentru a păstra o respiraţie proaspătă, trebuie să trataţi orice afecţiune gingivală şi dentară şi să păstraţi gura curată. Periaţi dinţii şi gingiile cu o pastă de dinţi cu fluor, cel puţin o dată ziua şi o dată noaptea. Nu uitaţi să periaţi limba sau să folosiţi o racletă. Reduceţi frecvenţa cu care consumaţi băuturi sau alimente zaharoase. Curăţaţi între dinţi cu perii interdentare sau folosiţi aţă dentară, periajul obişnuit curaţă doar până la 60% din suprafaţa dinţilor. Utilizaţi apă de gură, aceasta conţine agenţi antibacterieni, care ucid bacteriile.

Vizitaţi medicul dentist de câte ori recomandă acesta. 

 

Grija pentru dinţii mei

De ce sunt dinţii mei atât de importanţi ?

Dinţii variază ca formă şi mărime în funcţie de poziţia lor în gură. Aceste diferenţe permit dinţilor să îndeplinească mai multe funcţii. Dinţii ne ajută să mestecăm şi să digerăm alimentele, să vorbim şi să pronunţăm sunete clar. În cele din urmă, dinţii contribuie la forma feţei. Un zămbet sănătos poate reprezenta un mare atu, este logic să oferi dinţilor tăi cea mai bună îngrijire posibilă.

 

Ce poate merge prost?

Cariile dentare pot fi dureroase şi duc la plombe, coroane sau alte forme de reconstrucţii. Dacă nu este tratată, infecţia poate progresa spre nervul dintelui. Acest lucru va avea nevoie ulterior de un tratament de canal sau chiar extracţia dintelui. Este foarte important să păstraţi o rutină de curăţare bună pentru a menţine dinţii şi gingiile sănătoase.

Boala parodontală este destul de frecventă şi lăsată netratată duce la pierderi de masă osoasă în jurul dinţilor, iar în unele cazuri mobilitate dentară sau chiar pierderea dinţilor. În cazul în care s-au pierdut dinţi, spaţiile goale rămase necesită a fi completate prin mijloace protetice sau implanturi.

Boala parodontală poate fi prevenită. Ea poate fi tratată şi ţinută sub control prin şedinţe de curăţare regulate şi controale periodice.

 

Cum îmi menţin dinţii şi gingiile sănătoase?

Este uşor să obţii o gură sănătoasă şi să o păstrezi în acest fel. Această simplă rutină ajută în prevenirea celor mai multe probleme dentare:

Periatul dinţilor cu o pastă de dinţi fluorurataă cel puţin o dată ziua şi o dată noaptea.

Curăţarea, cel puţin o data pe zi, între dinţi cu periuţe interdentare  sau aţa dentară.

Obiceiuri alimentare sănătoase – consumul mai rar a alimentelor şi băuturilor zaharoase.

Controale dentare regulate.

Deşi cei mai mulţi oameni se curăţă pe dinţi regulat, mulţi dintre ei omit spaţiile dintre dinţi şi sar peste controalele periodice. Câteva mici schimbări în rutină de zi cu zi pot face o mare diferenţă pe termen lung. Medicul dentist poate elimina orice acumulare de placă şi tartru de pe dinţi şi să trateze orice afecţiune ale gingiilor prezentă, dar îngrijirea dinţilor, de zi cu zi, depinde de fiecare persoană în parte, iar armele principale sunt periuţa de dinţi, pasta fluorurată şi curăţarea interdentară (curăţarea între dinţi).

 

Ce este placa?

Placa este o peliculă lipicioasă, ca un film subţire, din bacterii care se formează constant pe dinţi.

 

Cum produce placa, carii?

Când mânânci alimente care conţin zaharuri şi amidon, bacteriile din placă produc acizi, care atacă smalţul dentar. Vâscozitatea plăcii ţine acidul în contact prelungit cu dinţii. Atacul acid constant duce la distrugerea smalţului şi la formarea unei găuri sau cavităţi în dinte.

 

Poate placa produce afecţiuni gingivale?

Dacă nu este îndepărtată prin periaj, placa se calcifică şi se întăreşte şi se transformă în tartru. Tartrul se formează în apropierea marginii gingivale şi menţine placa sub gingie, unde aceasta produce iritarea şi inflamarea gingiei. Gingiile încep să se retragă iar cantitatea de placă subgingivală creşte. Gingivita dacă nu este tratată prompt şi corect duce la distrugerea osului care susţine dintele, iar dinţii sănătoşi ajung să devină mobili şi chiar să cadă.

 

Cum pot prevenii gingivita?

Este important să îndepărtăm placa şi resturile alimentare din jurul dinţilor. Placa rămasă pe suprafaţa dinţilor mult timp ajunge a se transforma în tartru, iar acesta poate fi îndepărtat doar de medicul dentist. Trebuie menţinut un program constant de check-up-uri, astfel încât dinţii tăi să poată beneficia de igienizari profesionale de fiecare dată când este nevoie.

 

Ce fel de periuţă de dinţi ar trebui folosesc?

Medicul tău dentist este în măsuă să îţi recomande o periuţă de dinţi potrivită nevoilor tale. Adulţii ar trebui sa folosească o periuţă cu cap mic sau mediu, acesta ar trebui să aibă peri de duritate medie sau moale sub formă de smoc cu vârfurile boante. Capul periuţei trebuie să fie suficient de mic pentru a ajunge în toate parţile gurii.

Copii trebuie să folosească perii mai mici cu acelasi tip de peri.

Există şi alte tipuri de periuţe mult mai specializate, de exemplu pentru dinţi sensibili este indicată o periuţă extra moale.

 

Cum stiu dacă sufăr de gingivita?

Gingivita este în general nedureroasă, deşi ajunge să distrugă osul alveolar. Gingiile inflamate, roşii care sângerează la periaj sunt un semn clasic al gingivitei. Mulţi oameni sunt îngrijoraţi când observă că gingiile lor sângerează şi ajung să nu se mai igienizeze corespunzator. Este absolut necesar să continue a-şi menţine gura curată pentru a combate gingivita. Dacă sângerarea nu încetează în câteva zile, trebuie să vă adresaţi medicului dentist.

 

De ce este important periatul pe dinţi?

Periajul zilnic îndepărtează placa şi combate acumularea acesteia.

 

Cum ar trebui periez pe dinţi?

Periajul îndepărtează placa şi resturile alimentare de pe suprafaţa dinţilor .

Un periaj optim poate fi atins urmărind aceşti paşi:

Asezaţi capul periuţei pe dinţi şi apoi înclinaţi cu perii la unghi de 45 grade spre gingie. Desenaţi cercuri mici de mai multe ori pe fiecare dinte în parte.

Periază  suprafaţa exterioară a dinţilor mentinând periuţa înclinată spre gingie. 

Periază şi suprafeţele interioare. Pentru a curăţa suprafaţa interioară a dinţilor frontali, întoarce periuţa vertical şi continuă mişcările circulare cu vârful ei.

Periază suprafeţele ocluzale.

Curăţă limba şi interiorul obrajilor pentru a împrospăta respiraţia.

 

De ce trebuie vin la controale regulate?

Întotdeauna este mai bine a prevenii problemele, decât să le rezolvi atunci când apar. Dacă vă vizitaţi medicul dentist cu regularitate, acesta poate identifica din timp orice problemă făcând tratamentul mult mai usor.

 

Dieta 

De ce este o dietă sănătoasă importantă pentru sănătatea orală?

Când mânânci şi bei ceva cu zahăr, dinţii sunt atacaţi de acizi. O parte din zahăr este consumat de bacteriile orale, care produc acizi nocivi. Este important consumul de alimente zaharoase sau băuturi doar la ora mesei, astfel limităm prezenţa prelungită a zahărului în gură. 

Alimentele sau băuturile acide pot fi la fel de dăunătoare. Acidul erodează şi dizolvă smalţul cu expunerea dentinei de sub el. Acest lucru poate face dinţi sensibili.

O dietă bogată în vitamine, minerale şi fructe şi legume previne multe afecţiuni gingivale.

 

Ce alimente şi băuturi pot provoca eroziuni?

Alimentele şi băuturile acide pot provoca demineralizari (dizolvarea treptată a smalţului). Cu cât pH-ul este mai scazut, cu atât este produsul mai acid. Orice cu o valoare a pH-ului mai mică decât 5,5 poate provoca eroziuni dentare. 

Apa minerală plată pH 7,6

Lapte pH 6,9

Brânză pH 5,9

Bere pH 4,4

Suc de portocale pH 3,8

Grapefruit pH 3,3

Murături în oţet pH 3,2

Vin rosu pH 2,5

Oţet alimentar pH 2.0

 

Guma de mestecat ajută?

Guma de mestecat stimulează gura în a produce mai multă salivă, care ajută în neutralizarea acizilor rezultaţi în urma alimentării. Este dovedit că utilizarea gumei de mestecat fără zahar poate prevenii apariţia cariilor dentare. Este foarte importantă utilizarea doar gumei de mestecat fără zahar.

 

Dinti sensibili

Ce inseamna dinti sensibili?

Sensibilitatea dentara se poate manifesta intr-o multitudine de feluri, de la un junghi usor pana la discomfort sever ce dureaza mai multe ore. Aceasta poate fi, de asemenea, un semn de avertizare pentru probleme dentare mult mai serioase.

 

Cine suferă de sensibilitate dentară?

Mulţi oameni au această afecţiune, care poate începe în orice moment. Este mai frecventă la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, dar poate afecta şi adolescenţi sau copii şi vârstnici peste 70 de ani. Femeile sunt mai susceptibile, a fi afectate, decât barbaţii.

 

Care sunt cauzele sensibilităţii dentare?

Dentina parţii vizibile a dintelui este protejată de un strat de smalţ. În cazul în care dentina este expusă, dintele poate devenii sensibil. Acest lucru se întâmplă de obicei în zona gingiei unde smalţul este mult mai subţire.

Câteva cauze ale sensibilităţii dentare:

Periajul prea dur şi intempestiv, tehnici orizontale de periaj provoacă uzura smalţului.

Eroziune dentară: pierderea de smalţ în urma atacului acid

Gingiile, odată cu vârsta, se retrag în mod natural, iar suprafeţele radiculare expuse sunt mai sensibile deoarece nu sunt protejate de smalţ.

Gingivita, acumularea de placă şi tartru poate cauza retracţii gingivale şi resorbtii osoase.

Bruxismul: acest obicei vicios implică încleştarea şi frecarea dinţilor între ei, provocând uzura exagerată a stratului de smalţ şi expunerea dentinei sensibile de dedesupt.

Temperaturi extreme.

 

Când sunt mai susceptibili dinţii a fi sensibili?

Este foarte probabil să simtim sensibilitatea atunci când consumăm alimente sau băuturi reci sau fierbinţi sau când pe suprafaţa dinţilor este proiectat aer rece în cursul inspirului. Unii oameni întâlnesc neplăceri şi când consumă alimente şi băuturi dulci sau acide. Durerea e pasageră iar intensitatea diferă.

 

Îmi pot trata dinţii sensibili şi acasă?

În comerţ există multe branduri de paste de dinţi special concepute pentru a uşura şi reduce durerea dinţilor sensibili. Ar trebui să folosiţi o pastă de dinţi pentru dinţi sensibili de cel puţin două ori pe zi. Aceste paste de dinţi nu au efect imediat, de obicei poate dura de la câteva zile la câteva săptâmâni până ce efectul se instalează. Medicul tău dentist poate să te sfătuiască în ce tip de pastă de dinţi este recomandată pentru tine.

 

Este ceva ce ar trebui evit dacă am dinţi sensibili?

Alimentele sau băuturile reci, calde, dulci şi acide, cum ar fi îngheţată sau cafeaua fierbinte pot provoca sensibilitatea dentară, a-ţi putea dorii să evitaţi grupe alimentare care se încadrează în extremele acestora. Dacă durerea apare şi când vă periaţi pe dinţi cu apă rece, puteţi să utilizaţi apă calduţa în schimb. Este foarte important să continuaţi să vă spălaţi pe dinţi în mod regulat.

 

Trebuie merg la dentist?

Da, în cazul în care a-ţi încercat să vă  trataţi dinţii sensibili acasă, iar timp de câteva săptămâni nu remarcaţi nici o îmbunatăţire.

 

Ce tratamente imi poate oferii dentistul meu?

În timpul examinării acesta te va întreba despre simptome şi îţi va evalua toţi dinţi pentru a descoperii cauza sensibilităţi şi a găsi cel mai bun mod de a o trata. Medicul dentist te poate ajuta prin tratamente desensibilizante, aplicare de geluri sau lacuri cu fluor pe dinţi. Aceste tratamente necesită mai multe şedinţe de terapie pentru a fi eficace, iar rezultatul final este o barieră protectoare pe suprafeţele dentinare expuse.

În unele cazuri extreme de sensibilitate dentară singura solutie terapeutică poate fi doar o obturaţie endodontică.

 

Cum pot prevenii sensibilitatea dentară?

Periaţi dinţii cel puţin o dată ziua şi o dată seara cu o pastă de dinţi cu fluor. Luaţi în considerare posibilitatea utilizării unei paste de dinţi special concepută pentru dinţi sensibili. Folosiţi o tehnică de periaj corectă si periuţe soft. Evitaţi spălatul pe dinţi orizontal şi nu folosiţi prea multă forţa cand apasaţi.

Schimbă periuţa tot la două, trei luni sau mai devreme dacă aceasta devine uzată.

Dacă aveti bruxism, medicul dentist vă poate confecţiona o gutieră de protecţie pe care să o purtaţi noaptea.

Vizitează medicul tău dentist regulat, de câte ori îţi recomandă acesta.  

 

Produse de igienă orală

Ce am nevoie pentru a-mi curăţa dinţii în mod corespunzator?

Există multe (şi foarte diferite între ele) produse de îngrijire orală pe care le putem obţine, iar medicul tău dentist este în măsură să recomande cea mai bună periuţă şi pastă de dinţi pentru tine,  precum şi cel mai bun mod de a le folosii.

 

 Sunt periuţele electrice o idee bună?

Unii oameni preferă să folosească o periuţă de dinţi electrică. Ele sunt utile mai ales dacă aveţi mobilitatea limitată sau dacă gasiţi unele zone a fi deosebit de greu de curăţat. Aceste periuţe de dinţi au capuri care fie se rotesc şi oscilează sau pulsează. Unele periuţe sunt menite a fi utilizate până când bateriile sunt golite, iar altele sunt reîncărcabile.

Periuţele de dinţii electrice rotative şi oscilante s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Cele mai multe sunt acompaniate de indicatori vizuali şi auditivi care cronometrează durata periajului. 

 

Ar trebui folosesc o pastă de dinţi cu fluor?

Da. Cei mai mulţi medici dentişti recomandă folosirea unei paste de dinţi cu fluor pentru a prevenii apariţia cariilor. Fluorul reduce apariţia cariilor dentare cu cel puţin 40%. În Cluj-Napoca apa potabilă conţine fluor, acest lucru trebuie luat în considerare. Cercetările arată că oamenii din zonele unde apa potabilă conţine fluor au mult mai puţine carii.

În cazul în care medicul tău dentist stabileşte că riscul tău carios este ridicat, el poate recomanda o pastă de dinţi cu concentraţie crescută de fluor. Acest nivel ridicat de fluor oferă mai mult protecţie.

 

Există şi paste de dinţi naturale?

Da, există mai multe paste de dinţi care conţin minerale speciale şi extracte din plante. Aceste sunt realizate doar din ingrediente şi arome naturale. Unele produse nu sunt testate pe animale, iar majoritatea sunt potrivite şi pentru vegani sau vegetarieni. Uneori aceste paste de dinţi nu conţin fluor.

 

Ar trebui folosesc şi apă de gură?

Mulţi oameni folosesc apa de gură în rutina lor de zi cu zi. Unele ape de gură conţin ingrediente anti-bacteriene care reduc placa şi previn problemele gingivale. Apa de gură poate conţine fluor pentru a ajuta la prevenirea cariilor. Totodată apa de gură împrospătează respiraţia şi ajută la îndepărtarea resturilor alimentare.

 

De ce unele ape de gură conţin alcool?

Alcoolul îmbunătăţeşte gustul şi ajută la puterea de curăţire prin efectul său antibacterian. Cu toate acestea, unele persoane gasesc aceste tipuri de apă de gură prea puternice şi preferă un model cu gust mai blând

Apa de gură cu alcool trebuie ţinută departe de copii.

 

Cum influenţează un probiotic sănătatea mea orală?

Probioticele sunt culturi de bacterii “prietenoase” care sunt utilizate în mod obişnuit pentru a însănătoşii digestia.

Există şi probiotice cu acţiune orală, care încearcă să reducă proporţia de bacterii dăunătoare responsabile de acumularea de placă, gingivita şi respiraţie urât mirositoare.

 

Prevenţie şi îngrijire orală 

Ce este profilaxia?

Stomatologia preventivă este modul modern de a vă ajuta să vă păstraţi gura sănătoasă. Aceasta vă ajută să vă păstraţi dinţii naturali, implicit să aveţi nevoie de mai puţine tratamente dentare. Principalele cauze ale pierderii dentare sunt boala carioasă şi îmbolnăvirea gingiilor. Cu cât prevenim aceste afecţiuni cu atât cresc şansele ca dinţii să se menţină pe toată durata vieţii.

Medicul dentist şi pacientul pot colaboraîmpreuna pentru a prevenii nevoia de tratament, în special plombe sau extracţii. Stomatologul îţi poate recomanda un plan de tratament pentru a restabilii sănătatea gurii tale, iar apoi să conceapă un plan de întreţinere pentru a te ajuta să o menţii aşa.

 

Cine poate beneficia de profilaxie?

De medicina dentară preventivă poate beneficia oricine. Este excelentă pentru copii şi tineri, dar nu este niciodată prea tarziu pentru a începe.

 

Ce implică profilaxia?

Medicul tău dentist va verifica întâi dinţii si gingiile tale, iar apoi ve-ţi vorbii despre nevoile tale de tratament. Scopul principal este a vă ajuta să obţineţi un status al gurii cu adevărat sănătos. Este putin probabil că într-o gură sănătoasă ca boala carioasă sau probleme gingivale să continue a fi o problemă.

Medicul dentist va elimina complet orice urme de placă şi tartru de pe dinţi. Acest lucru este adesea numit “igienizare profesională”. Îţi va arăta cele mai bune moduri de a te peria şi cum să te cureţi între dinţi folosind perii interdentare sau aţa dentară. Vă recomandă cele mai potrivite produse de îngrijire orală pentru nevoile fiecărui pacient în parte.

 

Medicul dentist îmi va recomanda şi un tratament?

Stomatologul va recomanda, de multe ori,  tratamente de consolidare a dinţilor slabiţi. De exemplu, în cazul în care vede că un dinte are o porţiune fracturată sau este slab şi în pericol de a se rupe, poate recomanda o reconstrucţie nouă. Acest lucru este întodeauna mai bine decât a se aştepta până când dintele cedează şi apoi realizarea tratamentului în regim de urgenţă.

 

Fumatul şi alcoolul pot afecta?

Da. Fumatul influenţează negativ afecţiunile gingivale, poate provoca colorarea dinţilor, pierderea lor şi chiar şi cancer oral. Fumătorii trebuie să vină la control mai des.

Băuturile alcoolice pot provoca, de asemenea cancer oral, iar asociate cu fumatul sunt şi mai periculoase. Unele conţin mult zahăr şi acizi, aşa că pot duce la carii sau eroziuni dentare dacă sunt consumate des în cantităţi mari.

 

Ce pot face acasă?

Este foarte important ca acasă să păstraţi o rutină de igienizare orală bună pentru a vă menţine dinţii şi gura sănătoasă. Vă recomandăm să:

Periaţi dinţii înainte de somn şi cel puţin încă o dată în timpul zilei cu o pastă de dinţi cu fluor, utilizând tehnicile recomandate de medicul dentist.

Folosiţi aţa dentară sau periuţele interdentare pentru a vă curăţa între dinţi, periajul simplu curaţă doar până la 60% din suprafaţa dinţilor.

Utilizaţi o apă de gură. Multe ape de gura conţin ingrediente antibacteriene şi fluor care luptă împotriva cariilor şi gingivitei.

 

Ce altceva mai pot face?

Puteţi lua şi alte măsuri pentru a ajuta la prevenirea nevoii de tratament.

Reduceţi consumul de alimente şi băuturi zaharoase.

Folosiţi un pai pentru a bea băuturi acidulate sau acide. Reduce contactul acizilor cu suprafaţa dinţilor.

Mestecaţi gumă fără zahăr, stimulează producţia de salivă care combate acizii şi previne apariţia cariilor şi a eroziunilor

Vizitaţi medicul dentist regulat şi de câte ori vă recomandă acesta.

 

 

Leave a comment

Comments

  • No comments found