Ce tipuri de aparate dentare există?

Fiecare pacient este diferit şi fiecare anomalie este diferită de la un pacient la altul. Aşa că există o multitudine de aparate dentare.

La copii mai mici de la 5-6 ani şi până la 12 ani se aplica cel mai frecvent aparate mobile, pe care copii le pot da jos ca să se igienizeze şi apoi le pun la loc.

După 12 ani, după ce s-au înlocuit toţi dinţii de lapte, se aplică aparatele fixe, adică acele steluţe lipite de dinţi, care nu se pot da jos în timpul tratamentului.

Aparatele fixe sunt de doua feluri metalice şi fizionomice . Cele fizionomice pot fi din ceramică şi au culoarea dinţilor sau din structură monocristalină sau policristalină aşa-zisele aparate”Safir” care sunt transparente.

De asemenea mai există aparate care se aplica pe interior, acestea sunt tot fixe, dar nu se văd fiind pe faţa interna a dinţilor(tehnica linguală).

Tot din categoria aparatelor “invizibile” există apararele de tip alignere(Clear Aligner, Invisalign). Acestea sunt făcute dintr-un material plastic transparent şi sunt invizibile, trebuie purtate 22 de ore pe zi, mai puţin când mânâncă şi se igienizează pacientul, au marele avantaj, pe langă estetica deosebită, că se pot da jos pentru a se spală pe dinţi pacienţii şi apoi se aplică înapoi.