Aparate dentare cluj

Aparatele dentare se pot aplica la orice vârstă. Dinţii se pot îndrepta, atât la copii, cât şi la adulţi.

Fiecare pacient este diferit şi fiecare anomalie este diferită de la un pacient la altul. Aşa că există o multitudine de aparate dentare.

 

 

 

 

 

ORTODONŢIE

  

Ce este

Ortodonţia este ramura dentară care se ocupă cu indreptarea dinţilor.

 

La ce vârstă se pun aparatele dentare?

Aparatele dentare se pot aplica la orice vârstă. Dinţii se pot corecta, atât la copii, cât şi la adulţi.

 

Ce tipuri de aparate dentare există? 

Fiecare pacient este diferit şi fiecare anomalie este diferită de la un pacient la altul. Aşa că există o multitudine de aparate dentare.

La copii mai mici de la 5-6 ani şi până la 12 ani se aplica cel mai frecvent aparate mobile, pe care copii le pot da jos ca să se igienizeze şi apoi le pun la loc.

           

După 12 ani, dupa ce s-au înlocuit toţi dinţii de lapte, se aplică aparatele fixe, adică acele steluţe lipite de dinţi, care nu se pot da jos în timpul tratamentului.

Aparatele fixe sunt de doua feluri metalice si fizionomice . Cele fizionomice pot fi din ceramică şi au culoarea dinţilor sau din structura monocristalina sau policristalina asa-zisele aparate”Safir” care sunt transparente.

 

De asemenea mai există aparate care se aplică pe interior, acestea sunt tot fixe, dar nu se văd fiind pe faţa internă a dinţilor(tehnica linguala).

Tot din categoria aparatelor “invizibile” există aparatele de tip alignere(Clear Aligner, Invisalign). Acestea sunt făcute dintr-un material plastic transparent şi sunt invizibile, trebuie purtate 22 de ore pe zi, mai puţin când mânaâncă şi se igienizează pacientul, au marele avantaj, pe langă estetica deosebită, că se pot da jos pentru a se spăla pe dinţi pacienţii şi apoi se aplică înapoi.

 

La ce vârstă se efectuează primul control la ortodont?

De la 5-6 ani este bine să se efectueze primul control ortodontic.

Există unele anomalii la care este bine să începem tratamentul cât mai devreme, de exemplu la cei care au muşcătura inversă şi mandibula prea mare. Alte anomalii trebuie tratate în dentaţia mixtă în jurul vârstei de 8-10 ani, de exemplu cei care au dinţii de sus prea în faţa şi li se spune la scoală că sunt “iepuraşi”. În cazul înghesuirilor simple, fără probleme de creştere a maxilarelor, putem aştepta până la 12 ani când s-au înlocuit toţi dinţii pentru a pune aparate.

Cel mai bine este ca părintele să aducă copilul la un control, începând cu vârsta de 5-6 ani, pentru a identifica dacă are nevoie de aparat dentar.

 

 

Cât durează tratamentul cu aparatele dentare? 

Sigur că purtarea aparatelor depinde de tipul de aparat, de gravitatea anomaliei, de complianţa pacientului, dar în medie un aparat mobil sau fix se poartă cam doi ani, doi ani şi jumătate.

Există şi aparate care necesită o purtare mai scurtă, alignerele se poartă cateva luni, maxim un an, aparatele fixe parţiale, disjunctoarele pentru lărgirea maxilarului se poartă cateva luni.

 

Până la ce vârstă se pot corecta dinţii?

Vestea bună este ca dinţii se pot corecta la orice vârstă, deci nu mai este valabilă expresia “sunt prea bătrân pentru a purta aparate dentare”.

Tratamentul ortodontic se poate efectua atât la copii, cât şi la adulţi.

Sigur că la copii tratamentul merge un pic mai repede şi pot realiza modificări ortopedice, adică se poate influenţa creşterea, de exemplu se poate lărgi maxilarul sau stimula creşterea şi avansarea mandibulei dacă este blocată posterior.

La adulţi procesele de creştere sunt încheiate şi putem realiza doar modificări ortodontice, de deplasare a dinţilor. Dacă adulţii au anomalii cauzate de creşterea în exces a unui maxilar sau a celuilat, sau din contră un maxilar îngust şi insuficient dezvoltat atunci vom recurge la intervenţii de chirurgie ortognată.

     

 

Ce este chirurgia ortognată?

Este o ramură a chirurgiei maxilo-facială ce se ocupă cu repoziţionarea maxilarelor în anomalii grave de creştere. ale acestora.

Cazurile grave ce nu se pot trata doar ortodontic, necesită intervenţii de chirurgie ortognată.

Tratamentul acestor anomalii necesitaă o bună colaborare iîntre chirurg şi ortodont.

  

Cum se igienizează aparatele dentare fixe?

Aparatele fixe trebuie igienizate după fiecare masă sau gustare. Pacientul trebuie să aibă periuţa şi pasta la el şi după fiecare masă trebuie să-şi spele dinţii.

Acasă se indică o igienă minuţioasă cu peria normală, cu periuţe interdentare, cu aţa dentară şi duş bucal.

Aparatele fixe nu strică dinţii, dar retenţionează alimente şi necesită masuri suplimentare de igienă.

 

 

Aparatele dentare mobile

Se poartă cel mai frecvent în dentaţia mixtă (în perioada de înlocuire a dinţilor de lapte între 6 şi 12 ani).

Există aparate de noapte şi aparate care trebuie purtate tot timpul.

Aparatele de noapte gen monobloc, au marele avantaj că nu trebuie purtate la şcoala şi totuşi îndreapta dinţii. Se poartă noaptea pentru că influenţează creşterea maxilarelor, care se efectuează mai mult noaptea, atunci se eliberează o cantitate mai mare de hormoni de creştere.

Aparatele care trebuie purtate tot timpul, mai puţin când se spală pe dinţi sunt aşa zisele plăcuţe. Ele acţionează pe un singur maxilar, fie pe maxilarul superior, fie pe mandibulă.

Aparatele mobile au marele avantaj că se pot da jos pentru igienizare şi marele dezavantaj că purtarea lor depinde cooperarea pacientului.

 

Aparatele dentare fixe

Sunt aparate care se lipesc pe dinţi şi nu se pot îndepărta decât la finalul tratamentului.

Sunt aparate complexe ce permit deplasarea dinţilor în toate planurile, permit eliberarea forţelor pe dinţi continuă, fiind în contact cu dintele tot timpul.

Cu aceste aparate se obţine finisarea perfectă atât a muşcăturii cât şi a zâmbetului.

  

Alignerele 

Acestea sunt aparate mai noi şi mai moderne, ce nu se văd efectiv pe dinţi şi realizează alinierea acestora. Alignerele cele mai cunoscute sunt Invisalign realizate în SUA şi Clear Aligner, realizat în Germania. Acestea sunt nişte folii transparente ce se aplică pe dinţi, sunt realizate de calculator, cu un soft performant ce anticipează deplasarea dentară şi calculează exact cât trebuie deplasat dintele cu fiecare aligner purtat.

La fiecare control pacientul primeşte un aligner nou şi se pot face mici retuşuri pe dinţi pentru a ajuta deplasarea dentară. Dacă nu a purtat suficient aparatele, atunci alignerul nou nu se potriveşte şi trebuie să mai poarte o săptămână sau două alignerul vechi.

Indicaţia de purtare este de 22 de ore pe zi, practic tot timpul, mai puţin când mânâncă şi când se spală pe dinţi.

Alt avantaj al acestui aparat este durata de purtare mai scurtă de maxim 1 an, faţă de aparatele fixe la care durata de purtare este de 2 ani, 2 ani şi 6 luni.