Tratamente la copii

 

La ce vârstă aduc copilul la un consult stomatologic?

Ideal ar fi în jurul vârstei de 3-4 ani pentru a se obişnui cu cabinetul, doar pentru o consultaţie şi instructaj de periaj. Dacă are deja cariuţe este important ca părinţii să înţeleagă că trebuie să-l aducă de mai multe ori, pentru a se obişnui treptat cu cabinetul, cu doctorul şi că nu trebuie forţaţi sub nici o formă.

Părinţii nu trebuie să-l mintă pe copil: “haide că nu-ţi face nimic!”, ci trebuie să-i explice dinainte ce i se va face pentru a veni oarecum pregatit. Copiilor nu le plac situaţiile noi, şi nu le place să fie luaţi prin surprindere, pentru că se sperie şi le vom pierde încrederea şi-i vom pierde ca pacienţi.

 

De la ce vârstă trebuie spăl copilul pe dinţi?

Copii trebuie spălaţi de când apar primii dinţi, în jurul vârstei de 6-8 luni.

Se începe cu un degetar de silicon moale o uşoară igienizare fără pastă şi apoi se trece la o periuţă cu perii moi pentru 0-2 ani şi cu un pic de pastă, cât un bob de mazăre, tot specială pentru 0-2 ani;

 

De ce tratăm dinţii de lapte pentru oricum se schimbă?

Dinţii de lapte trebuie trataţi pentru că menţin locul dinţilor defintivi, dacă se pierd prea repede, dinţii vecini migrează şi ocupa locul şi astfel apar înghesuiri dentare.

Dinţii de lapte reprezintă stimuli de creştere pentru oasele maxilare, dacă se strică şi sunt extraşi prea repede, maxilarele nu se vor dezvolta sufucient.

Dinţii de lapte cu infectie, cu puroi pot afecta mugurii dinţilor definitivi, pot da la distanţă probleme cardiace, renale, etc. De asemenea dacă-l dor pe copil dinţii, nu se va alimenta corect şi poate dezvolta probleme digestive sau de creştere.

Iată câteva motive care să justifice faptul că dinţii de lapte trebuie trataţi, copii trebuie aduşi de mici la dentist pentru a se obişnui cu tratamentele şi în nici un caz nu trebui aduşi în urgenţă când deja doare, pentru că va dezvolta fobie de dentişti.

 

Are nevoie copilul meu de aparat dentar?

Dacă copii sunt consultaţi de un stomatolog de la vârste fragede, acesta poate identifica şi anumite probleme de muşcătură incorectă şi vă poate îndruma la un consult la ortodont.